Suomen Eurasier Kerho ry

FAQ - Usein kysytyt kysymykset

Kysymykset ja vastaukset: Mari Rajaniemi & Kati Kuula

Sopiiko eurasier "ensikoiran" ottajille?

Sopii, mutta ensimmäisen koiran ottajan ja monen muunkin eurasieria hankkivan on hyvä pitää mielessä se, että suloisen nallekarhun alta saattaa löytyä kovaakin luonnetta. Eurasier täytyy siis kasvattaa johdonmukaisesti ja olla sille tarpeen mukaan tiukka. Eurasieria ei sovi kasvattaa niin, että se saa tehdä mitä haluaa. Tästä tulee varmasti myöhemmin ongelmia, jos koira yrittää ottaa pomon paikan.

Vahtiiko eurasier / vartioiko se pihaa ja/tai lapsia?

Eurasier on seurakoira, jolla on taipumusta vahtia siinä mielessä, että ilmoittaa tulijoista - usein möreällä haukunnalla, etenkin jos on jotain tavallisesta poikkeavaa. Se ei ole kuitenkaan tarkoitettu vahti/vartiointi/suojelutehtäviin, näihin tarkoituksiin on olemassa muita rotuja, jotka myös vaativat koulutusta ja perehtyneisyyttä omistajaltaan.

Eikö eurasier oikeasti hauku paljon?

Ei hauku. Ainoastaan ns. syystä, eli jotain tavallisesta poikkeavaa, ja ilmoittaa useimmiten, kun joku tulee pihaan. Se ei räksytä turhaan. Toki eurasierkin saattaa oppia perheen muilta koirilta haukkumaan esim. lenkille lähtiessä, kun se innostuu.

Blueberry Kiss Bayonne, Feuerblick Paris & Blueberry Kiss Barcelonnette
Blueberry Kiss Bayonne, Feuerblick Paris & Blueberry Kiss Barcelonnette

Pysyykö eurasier irti pihassa?

Toinen eurasier voi pysyä, toinen ei, useimmat pysyvät valvovan silmän alla. Suositeltavaa on kuitenkin kaiken rotuisille koirille aita tontin ympäri/tarha, se on turvallisin vaihtoehto. Eurasieria ei voi missään nimessä pitää päivittäin juoksunarussa/kettingissä.

Voiko eurasieria pitää ulkona tarhassa?

Osan päivästä kyllä, esim. turvallisella alueella ihmisten ollessa töissä. Mutta se ei ole ulkokoira, vaan tarvitsee kiinteän yhteyden isäntäväkeensä, toisin sanoen osallistumista jokapäiväiseen elämään perheen kanssa sisällä ja ulkona.

Voiko eurasieria pitää irti lenkillä? Onko sillä riistavaistoa?

Useimmat yksilöt lähtevät eläimen/linnun perään, jos se menee nenän edestä. Toiset tulevat hetimiten takaisin, toiset vähän pidemmän ajan päästä ja toiset vielä pidemmän ajan päästä. Vapaana lenkkeily on aika yksilökohtaista. Toisia yksilöitä villinä ja vapaana juoksentelu houkuttelee enemmän, toiset pysyttelevät omistajan läheisyydessä. Monet kaupunki/taajamaolosuhteissa kasvaneet ja eläneet koirat tuntuvat pysyvän varmemmin vapaana, kuin ne, jotka ovat pienestä asti vapaana lenkillä juoksemiseen tottuneet ns. metsässä asuen.

Onko eurasier joka sään koira?

Kyllä eurasier turkkinsa puolesta kestää olla säässä kuin säässä. Ympärivuorokautiseksi ja -vuotiseksi tarhakoiraksi eurasier ei kuitenkaan luonteensa takia sovi. Jotkut eurasierit eivät myöskään ole kovin ihastuneita vesisateeseen.

Riittääkö eurasierille oleilu aidatulla pihalla liikunnaksi?

Ei. Joskus on tietysti päiviä, jolloin lenkki jää väliin eikä tämä tietysti maata kaada. Mutta eurasierin kokoisella koiralla on kuitenkin tarve liikkua päivittäin. Eli vaikkapa kerran päivässä pidemmälle lenkille, jos on mahdollista olla tarhassa/aidatulla pihalla, ilman tätä mahdollisuutta lenkkejä kertyy tietysti useampi päivässä. Liikunnan tulisi olla myös monipuolista, ei pelkkää tasaisella vauhdilla veivaamista tasaisella tiellä. Koiralle ei ole normaalia liikkua ihmisen tapaan kilometritolkulla tasaista vauhtia, vaan sille on luontaista liikkua vaihtelevissa maastoissa erilaisilla nopeuksilla - peitsaten, ravaten, laukaten, kävellen. Jokaisen koiran tulisi silloin tällöin saada liikkua myös vapaana, vaikkapa revitellä sitten isommalla aidatulla alueella, jos ei pysy irti. Etenkin pennulle ja nuorelle koiralle vapaana liikkuminen erilaisissa maastoissa on kehittymisen kannalta hyvin tärkeää!

Sopiiko eurasier kerrostaloasumiseen?

Kyllä eurasier sopii kerrostaloon. Eurasierilla on kuitenkin vahtiviettiä, joten tämä tulee ottaa huomioon pennun kasvatuksessa. Alusta asti on siis hyvä tehdä koiralle selväksi, ettei kaikkia käytävästä kuuluvia ääniä tarvitse haukkua. Myös yksinolon harjoittelu täytyy aloittaa ajoissa ja tehdä hyvin.

Tuleeko eurasier toimeen lasten kanssa?

Eurasier viihtyy lasten kanssa, jos on tottunut niihin pienestä asti. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että lapset eivät roiku siinä koko aikaa, vaan sillä on myös paikka, jossa saa olla rauhassa ja se saa AINA nukkua rauhassa. Lapsilla pitää olla kuri, jos koirallakin. Koira ei ole lelu, eikä sitä revitä hännästä ja korvasta taukoamatta, saati roikoteta miten sattuu. Lapsille pitää opettaa koiran kanssa olemista ja pelisäännöt, joita on noudatettava. Kun koira syö, pitää olla selvää, ettei lapsilla ole silloin mitään asiaa siihen, luiden ym. syömisen kanssa voi tämä olla hyvä asia myös, jos kyseessä on ihan pienet, konttaavat ja taapertavat lapset. Kannattaa antaa tällaisia syötäviä, kun lapset eivät pyöri samassa tilassa. Koira ei voi ymmärtää, että pieni lapsi on sitä ylempänä arvojärjestyksessä ja voi kokea oikeudekseen puolustaa syötäväänsä pieneltä taaperolta. Eurasierilla on vahva hermorakenne (tai ainakin pitäisi olla), joten se kestää kyllä elämää ympärillään, edellyttäen, että sillä on mahdollisuus omaan rauhaan tarvittaessa ja johdonmukainen kasvatus sekä saa erilaisia elämyksiä ja kokemuksia kasvuaikana.

Leiionspitz Othina
Leiionspitz Othina

Entä muiden koirien kanssa?

Yleisesti ottaen eurasier on sosiaalinen muita koiria kohtaan. Tietysti tämä on osittain myös tottumiskysymys. Useamman koiran laumassa eurasier on jossain määrin ns. hierarkia-tietoinen, eli sille laumajärjestys on verrattain tärkeä (verratessa esim. samojediin, joka on hyvin pitkälti ns. laumakoira, eikä laumajärjestys ole sille kovin tärkeää), usein eurasiernartut eivät esimerkiksi ole kovin mielissään, jos laumaan tulee uusia, aikuisia narttuja. Urokset ovat toki aina tervetulleita. Omassa laumassa eletään sopuisasti, ja tappelut ovat hyvin harvinaisia.

Sopivatko kissat ja eurasier yhteen?

Tämä on tottumuskysymys ja riippuu tietysti kissastakin. :-) Uskon, että jos eurasierin pennun pienestä pitäen totuttaa muihin eläimiin, niin se niihin tottuu. Aikuisen koiran totuttaminen esim. pikkujyrsijöihin voi olla ongelmallisempaa, jos saalisvietti iskee päälle. Aikuinen kissakaan ei välttämättä ole aluksi ihastunut uuteen koirakaveriinsa.

Onko turkin hoito vaivalloista?

Ei ole. Aikuisella eurasierilla on säänkestävä, kaksinkertainen turkki, joka pysyy kauniina kun se kammataan juuria myöten noin kerran viikossa. Karvanlähdön aikaan kampausta on hyvä harrastaa useamminkin, niin saa irtokarvat nopeammin pois, myös peseminen nopeuttaa karvanvaihtoa. Harjaus ja kampaus ei tarkoita karvan kasvusuuntaan, karvan päältä "läämimistä" vaan todellakin ihoa myöten tapahtuvaa harjausta/kampausta. Kurakelillä lenkkien jälkeen voi turkista riippuen joutua pesemään tassut ja vatsanalusen tai harjaamaan loput hiekat pois kun koira on kuivanut. Kokonaan koira on syytä pestä silloin, kun se on likainen. Käytännössä tämä tarkoittaa vähintään muutamaa kertaa vuodessa. Likaisen koiran turkkia on vaikea saada enää kampaamallakaan selväksi, joten eurasier todella tarvitsee pesuakin silloin tällöin, toisin kuin jotkut väittävät. Pentu kannattaa pestä muutaman kerran, vaikka se ei olisi vielä kovin likainenkaan, ihan siitä syystä, että se tottuu siihen. Samalla se kannattaa totuttaa hiustenkuivaajaan, jolla saa kätevästi turkin kuivaksi nopeammin kuin antamalla sen kuivua itsekseen. Pitkään märkänä pysyvä turkki voi myös hautoa ihoa saaden aikaan ikävän ihottuman.

Miten pahasti eurasier hilseilee/aiheuttaa allergiaoireita?

Kyllä eurasier aiheuttaa allergiaoireita siinä missä muutkin koirat. Eurasieria ei siis suositella sellaiselle henkilölle, joka on allerginen koirille. Tietysti on tapauksia, joissa omaa koiraa alkaa sietämään, mutta aina on riski, että näin ei käy ja koirasta joudutaan luopumaan allergian takia.

Pärjääkö eurasier näyttelyissä hyvin?

Rotukehässä eurasiereiden taso on melko hyvä eli siellä on useimmiten kilpailuakin. Ryhmäkehissä eurasier ei useinkaan nouse palkintopalleille, ehkäpä sen takia, koska se ei ole ns. show-rotu. Mutta olisi mukavaa, jos eurasierihmiset jaksaisivat käydä ryhmäkehissäkin aina edes näyttäytymässä... eipä sitä menestystä ainakaan tule, jos ei koskaan osallistu. :-)

Millaisia värejä eurasiereilla yleensä on, mikä on harvinainen väri?

Eurasiereiden väriskaala on laaja, vain valkoinen, valkoisen kirjava ja maksanruskea ovat kiellettyjä värejä. Yleisimpiä värejä ovat punaisen eri sävyt ja soopeli. Mustiakin on jonkun verran. Harvinaisempia värejä Suomessa ovat koko musta, sudenharmaa ja riistan väri.

Oppiiko eurasier helposti?

Kyllä. Itsepäisyyttä saattaa tietysti olla jossain määrin tietyissä tilanteissa, mutta eurasier oppii kuitenkin nopeasti uusia asioita ja ainakin perusasiat on helppo opettaa. Kaikki eivät opeta eurasiereilleen päivittäisiä ja näyttelyasioita enempää, mutta potentiaalia on. Eurasierit usein omaavat hyvän kontaktin omistajaansa ja jo nuorina ovat helppoja tapauksia niin kotona kuin koulutuskentälläkin, kun malttavat kuunnella eivätkä häslää ympäriinsä. Eurasierit harrastavat melko menestyksekkäästi ainakin tokoa, agilityä ja jäljestystä.

Sopiiko eurasier agilityyn? Luonnistuuko tottis?

Kyllä sopii vallan hyvin! :-) Eurasier on sopivan ketterä agilityyn. Liiat toistot saattavat kuitenkin saada eurasierin kiinnostuksen lopahtamaan, koska eurasier on fiksu koira, eikä usein omaa kovin suurta miellyttämisen halua. Tämä voi muodostua ongelmaksi toko-kentilläkin, mutta kun eurasierin motivoi oikein (esim. nameilla, leluilla), niin moni laji onnistuu. Eurasierin kanssa voi harrastaa myös muita lajeja, useat eurasierit ovat kokeilleet mm. koiratanssia, koiraetsintää ja jäljestystä.

Pitävätkö eurasierit aina vedestä? Onko se niillä verissä?

Eurasierit ovat yksilöitä, niin kuin kaikki koirat. Toiset tykkää vedestä, toiset ei. Mutta eurasierilla ei yleensä ole noutajan tavoin "verissä" vedestä pitäminen. Kun eurasierin vie pienestä pitäen veden lähelle, niin se varmasti innostuu joskus sinne pulahtamaankin.

Elfie-Askhann Du Val De L'Oeuille & Belleur A-pentue
Elfie-Askhann Du Val De L'Oeuille & Belleur A-pentue